Mini Rom-guide

Områderne i Rom
Områderne i Rom
Peterskirken.
Peterskirken.
Rom set fra Giancolo-højen i Trastevere. Den høje hvide bygning med statuerne på toppen er Monomento Emanuele Vittorio
Rom set fra Giancolo-højen i Trastevere. Den høje hvide bygning med statuerne på toppen er Monomento Emanuele Vittorio
Udsigt fra spiret på Peterskirken.
Udsigt fra spiret på Peterskirken.
Schweizergarder ved Peterskirken
Schweizergarder ved Peterskirken
Marked på Campo di Fiori.
Marked på Campo di Fiori.
Tusindkunstner på Campo di Fiori.
Tusindkunstner på Campo di Fiori.
Corsoen set fra toppen af Vittorio Emanuele.
Corsoen set fra toppen af Vittorio Emanuele.
Piazza Navona
Piazza Navona
Karina ved Romulus og Remus.
Karina ved Romulus og Remus.
Den Spanske Trappe.
Den Spanske Trappe.
Colosseum.
Colosseum.
Fra Antica Enoteca. En super vinbar og spisested.
Fra Antica Enoteca. En super vinbar og spisested.
Karina & Jørn på tur. Her i færd med at fotografere Peterskirken.
Karina & Jørn på tur. Her i færd med at fotografere Peterskirken.

En mini-guide på basis af 4 rejser.

I Rom er der noget for enhver. Her er kultur, historie, kunst, shopping, hygge, god mad og masser af stemning. Her behøver man ikke gå mangs skridt mellem det ene "Lady og vagabonden" miljø til det næste. Og det hele er samlet på et areal der ikke er større, end man nemt kan gå sig tilrette. Her er lidt om vores oplevelser i den gamle by:

For overskuelighedens skyld starter vi med, at opdele Rom i 4 dele:

  1. Indre Rom, mod syd afgrænset af Piazza Venezia og Teveren, mod vest af Teveren,mod nord af Piazza del Popolo, og mod øst af Piazza di Spagna og Fontana di Trevi.
  2. Vatikanet, Peterskirken og Prati-kvarteret
  3. Forum Romano, Colosseum og latinerkvarteret (Monti)
  4. Trastevere

Vi foreslår at begynde med et besøg på Momento Vittorio Emanuele II, på Piazza Venezia.

Betragt dette enorme hvide bygningsværk fra Piazza’en, og gå så op på mellemste etage og nyd en forfriskning i cafeteriet, samtidig med, at udsigten over Rom nydes. Det er en god måde at få et overblik over, hvad der venter jer.

Tag så glaselevatoren på bagsiden af bygningen helt op til toppen. Hvis udsigten fra cafeteriet ikke var ok, så er den det helt sikkert her. Lige neden for ligger Piazza Venezia, og fra den går Corsoen (hovedgaden) snorlige helt op i den anden ende af byen til Piazza del Popolo.

Til højre og lidt bag jer ligger Forum Romanum og bag det ligger Colosseum.

Skråt til venstre kan i se Vatikanet og Peterskirken, og helt til venstre ligger bydelen Trastevere.

Lige foran ligger Piazza Venezia og Corsoen, og på begge sider af den ligger det indre Rom med mange seværdigheder.

1. Indre Rom:

Det vil være helt naturligt, at starte i det indre Rom. Det er her der er flest turister, og her glæder det, som alle andre steder, at passe godt på sine egendele. Der er mange sigøjnere i byen, og alle kender jo deres ry !

Start med en tur på Ponte Cisto, den ældste af broerne over Tiberen, og nyd udsigten til bl.a Peterskirken. Fortsæt herfra til Campo di Fiori (Blomstertorvet). Her er der blomster- grøntsags- og alt-mulig-andet-marked hver dag. Der er en fin stemning, og rundt langs husene ligger der barer og små restauranter, hvor man kan sidde og nyde stemningen over en kaffe eller hvad man nu har lyst til. Her er rigtig hyggeligt, men pas på pågående og frække tjenere.

Fra Campo di Fiori fortsættes mod nord ad Via dei Baullari direkte mod den store plads Piazza Navona.

Pladsen er hjemsted for utallige kunstnere, malere, gøglere og plattenslagere. Men den er hyggelig, og der sker altid noget. Her sidder vi altid lidt på en bænk og betragter de mange sjove og forskellige mennesker. Restauranterne og cafeerne her er rasende dyre.

Fra Piazza Navona tager man nu i retning stik øst, til Rom’s mest spektakulære kirke Pantheon.Den ældgamle cirkelrunde kirke med det runde hul i taget bør besøges, og det er også her en god ide, at have læst lidt om dens historie. Piazzaen foran kirken er også velegnet til et lille hvil og en forfriskning på en af restauranterne.

Fra Pantheon går det ad de små gader i retning mod Piazza del Popolo. Sigt efter punktet, hvor Corsoen og Via Condotti krydser hinanden, og følg så Via Condotti, som er en af Italiens dyreste indkøbsgader, med alle de kendte mærker, mod Piazza di Spagna (Den Spanske Trappe). Trappen er en af Rom’s kendemærker, og her er det også godt at have læst lidt historie forud.

Området mellem Via Condotti og Piazza del Popolo er rigtig hyggeligt. Små gader, fortovs-restauranter og sjove butikker. Her er mange turister og her skal man også passe på ikke at blive snydt af frække tjenere.

Så går det mod syd mod Fontana di Trevi. Rom’s berømteste monument næst efter Peterskirken. Her er ludere og især lommetyve i massevis. Og det er her der er største trængsel af turister. Mas jer frem til fontænen, som er ganske stor, og kast en mønt over skulderen ud i fontænen. Den der kaster en mønt i fontænen, siges at vende tilbage til Rom senere i livet.

Det var en rundtur på ca. 4 km til de berømteste steder i det indre Rom. Mange vil gerne en tur på Corsoen, som er hovedgaden, men generelt anbefaler vi, at holde sig fra de store færdselsårer. Her er støj og trafik. Brug hellere tiden til at udforske de små gader, og finde nye og spændende steder. 

2. Vatikanet, Peterskirken og Prati:

Vigtigste regel: Kom tidligt ! Check åbningstider på nettet, og kom til åbningstid !

Næstvigtigste regel: Læg besøget på en hverdag.

Der kan virkelig være lange køer, men ovenstående regler gør det en del lettere og hurtigere. Vi har selv prøvet at stå 2 1/2 time i kø for at komme ind i Vatikanmuseet, og vi har været i Peterskirken flere gange uden at stå i kø overhovedet. Vær opmærksom på, at der er gennemlysning af tasker mm. ved indgangene ligesom i lufthavne. Begge seværdigheder er en stor oplevelse. Kirken bl.a. på grund af dens størrelse. Kölner Dom skulle angiveligt kunne ligge inden i den ! I kirken er der mulighed for, at komme op i  kuplen indvendigt, op på taget, og helt op i spiret. Prøv det hele. Det er fantastisk flot og en lille smule udfordrende pga. højden. Beregn det meste af en formiddag hvis i vil opleve det hele. Opgangen til spiret er ikke for folk med højdeskræk og klaustrofobi !

Museet er helt overdådigt. Udsmykningen er noget af det flotteste, og efter en rundgang ender man i det Sixtinske Kapel, som er katolikkernes allerhelligste. Beregn et par timer til rundgangen.

Herfra vil vi anbefale en tur i bydelen Prati, lige nord-øst for Vatikanet. Hovedgaden her, Via Cola di Rienzo, indeholder alt hvad hjertet kan begære af shopping. Hvis det er italienske gourmet-specialiteter man gerne vil have med hjem, så prøv Castroni, beliggende nogenlunde midt på gaden. Når kreditkortet er blevet varmt, kan man give det en pause på Portofino Caffé, lidt øst for Castroni. Her er priserne beskedne, og der serveres et helt overdådigt udvalg af snacks til både drinks og øl. De er desuden berømte for deres is. Prøv det, det er super-duper.

3. Forum Romano, Coloseum og latinerkvarteret (Monti).

Gå endelig indenfor i Colosseum, og fornem stemningen fra dengang der var drabelige gladiatorkampe. Det er absolut ikke gratis, men vi synes det er pengene værd. Billetten giver også adgang til Forum Romanum, som er ganske interessant også. Specielt hvis man er historieinteresseret, og så kan det anbefales, at læse lidt historie i forvejen.

Fra Colosseum og Forum Romanum vil vi anbefale, at tage til Monti, som er Rom’s latinerkvarter. Det bedste af Monti opleves mellem Via Cavour og Via Nazionale. Her er en afslappet og hyggelig atmosfære, og man føler sig lidt på afstand af Rom, selv om man er midt i byen. Her er gode restauranter, hyggelige fortovscafeer, og små gader.

4. Trastevere:

Trastevere betragter vi som smørhullet i Rom. Denne gamle bydel med sit edderkoppespind af små snævre gader, fine restauranter og fortovscafeer, er helt speciel. Det er det ægte Rom med stor mangfoldighed. Her er det let at finde stemninger som i Lady & Vagabonden. Det er godt at komme her over efter at have besøgt turiststederne, og nyde stilheden i forhold til det øvrige. Sæt jer i centrum på Piazza Santa Maria og nyd livet og Rom, -OM DAGEN. Om aftenen forvandler Trastevere sig til det livligste sted i byen. Det er helt vildt, og bør også opleves.

Rom er jo bygget på 7 høje, men rent faktisk ligger der en ottende høj her i Trastevere, Giancolo-højen. Og det er absolut den med den flotteste udsigt. Vejen derop hedder Via San Porta San Pancrazio og starter på Via Garibaldi i den vestlige udkant af bydelen.

Vore bedste Spisesteder:

Her er det nok på plads at nævne, at vore foretrukne restauranter ikke er gourmetrestauranter, men restauranter som serverer traditionel romersk mad i høj kvalitet, og anvender friske råvarer. Vi lægger ligeledes vægt på flink og venlig betjening, fornuftige priser, og et dejligt miljø.

Trastevere:

Restaurante Alle Fratte di Trastevere, beliggende på Via delle Fratte di Trastevere, er et absolut must når man er i Rom, og er en af vore absolutte favoritter. Det kan ikke blive bedre, og så er det tilmed ikke dyrt. Deres hus-vin (vino della casa) er billig og udmærket. Der er ganske få udendørs pladser på fortovet. Bordbestilling anbefales. Lukket onsdag.

Trattoria Da Lucia beliggende i Vicolo del Mattonato. Beliggenheden i en lille sidegade hvor den er svær at finde kunne tyde på, at der ikke kommer mange mennesker. Men tag ikke fejl, restauranten er ikke stor, og bord-bestilling om aftenen til-rådes. Om aftenen kom-mer der borde og stole ud i den lille sidegade, og vupti, er antallet af spisegæster fordoblet. Maden er suveræn, spisekortet er ikke stort, men kvaliteten er høj. Alt laves fra bunden. Stemningen i det lille lokale eller under vasketøjet ved bordene ude på gaden er fantastisk. I restauranten kan man købe Per Pallesens bog om Romerske spisesteder. Han har en bolig lige i nærheden, og trattoriaet er hans foretrukne i Rom. Lukket mandag.

Campo di Fiori:

Ristorante la Pollarola, beliggende i en sidegade 50 m nord for Campo di Fiori. Egentlig et gammelt kyllingeslagteri, men her er godt og tjenerne er venlige og spøgefulde. Altid en god oplevelse, og man bliver glad helt ind i sjælen af at spise her. Prøv deres antipasto misto (blandede forretter). Den er helt suveræn som f.eks. frokostret. Men alt på kortet er godt. Bordreservation om aftenen anbefales. Sjældent at finde så god en restaurant i centrum. Lukket søndag.

Syd-øst for Pantheon:

Enoteca Corsi, beliggende i Via del Gesú. Dette fantastiske sted er egentlig ikke en restaurant, men mere et frokost-madsted. Man må endelig ikke snyde sig selv for en frokost med ægte veltillavet romersk mad i gode portioner, travlhed, og flinke tjenere der konstant råber bestillinger til hinanden. Spisekortet er håndskrevet og på italiensk. Her er en super atmosfære med glade lokale indbyggere i overtal. Er vistnok begyndt at holde åbent et par aftener om ugen.

Monti:

Ristorante la Carbonara beliggende på Via Panisperna, i latinerkvarteret. Denne jødisk ejede restaurant har historie helt tilbage til 1906, og er en uhyre folkelig og populær restaurant. Forholdsvis store lokaler og konstant travlhed præger dette gode spisested. Maden er super original Romersk, og her sætter man sin autograf på væggen. Altid en oplevelse både pga. maden, men også interiøret er sjovt og hyggeligt. Specialiteten et helt klart pastaretter, og det kan anbefales at prøve retten af samme navn som restauranten. Forsøg at få et bord i det første lokale efter baren. Her er akustikken bedre end bagerst i restauranten. Bordbestilling anbefales. Lukket søndag.

Pas på med ikke at forveksle restauranten med den af samme navn på Campo di Fiori!

Taverna Romana i Via della Madonna dei Monti: Skal det være som i gamle dage, i høj kvalitet, er denne ydmyge madhule, hvor tiden synes at have stået stille i mange år, det helt rigtige sted. Der oser af atmosfære og madlavning i denne lille familieejede restaurant.

Prøv grillede lammeribben (Scottardito). Det er de lækreste og sprødeste i hele byen. Spis dem med fingrene, så bliver krofatter glad. Bordbestilling er ikke muligt, så kom i god tid om aftenen.Lukket søndag.

Nær Peterskirken:

Da Alfredo e Ada i Via dei Banchi Nouvi: Det helt rigtige sted at indtage frokosten efter en tur i Peterskirken. Ydmygt med ældgammelt interiør dækket af mindst 25 lag lak. Her er ingen spisekort, men der kan dagligt typisk vælges mellem et par forretter og hovedretter. Deserten er typisk en kage til at dyppe i vinen. Mutter rører i de store gryder og fatter serverer. Prøv det, det er en oplevelse man ikke får mange steder mere.

O’Pazzariello på Via Banco di S. Spirito 19. Det helt rigtige sted at spise frokostpizzaen. Tag ikke fejl af udseendet udefra. Den lille restaurant ligner ikke noget der er værd at besøge, men de laver helt fantastiske pizzaer bagt i brændefyret ovn (forno a legna). Måske de bedste i hele Rom…..:-)

Nær den Spanske trappe:

Antica Enoteca, beliggende i Via delle Croce, tæt på Den Spanske Trappe. Egentlig en vinbar, men de serverer super veltillavet mad. Dette super hyggelige sted har historie helt tilbage til 1842, og er altid et besøg værd.

Der er udendørs pladser, men man bør opleve den fine stemning indenfor i dette gamle fine lokale.

Specielt for Rom:

Alle Italiens lækkerier kan naturligvis fås i Rom, men ligesom alle regioner har deres specialiteter har Rom også sine.

Friturestegt artiskok (carciofo frittate) er en af specialiteterne, og er glimrende til et glas vin eller som en lille forret.

Spaghetti all’Amatriciana. Pasta med tomat, pancetta (tørret bacon), og parmesan.

Frascati-vinen som fremstilles lige nord for byen, er helt uundværlig både til pasta og som forfriskning døgnet rundt. Både all’Amatriciana og Frascati’en er helt forrygende hos Da Lucia.

Amaro (mild og aromatisk krydderbitter) er helt uundværlig efter en god middag, eller bare til en Caffé. Den absolut bedste er Amaro Janamico di Abruzzo.

Tips og links:

Restauranter: Undgå restauranterne på de store pladser hvor turisterne samles. Her er dyrt, og prisen fortæller ikke spor om kvaliteten. Søg ud i de små gader, hvor italienerne selv sidder, så går man ikke helt forkert. Her er som regel billigt, og kvaliteten er som regel en del højere. F.eks. koster en caffé 1-1,5 € i de små gader, og 100-200 meter derfra kan man sagtens risikere , at skulle betale 4 € ! Er i i tvivl, så kontroller priserne på spisekortet før i sætter jer.

Gå altid langt uden om ”turistmenuer” (Menu di turistico). I de værste tilfælde er det frosne færdigretter der varmes i microovnen. De findes ikke på de spisesteder vi har nævnt.

Transfer lufthavn-hotel og omvendt: Tag aldrig den første og bedste taxi i lufthavnen. I bliver snydt så vandet driver af jer. Brug kun de kommunale taxier som har et prisskilt på siden af bilen. Der er i 2012 indført faste priser fra lufthavnene og til centrum af Rom. Ciampino-centrum €30,- og Fiumicino-centrum €48,-

Fra Fiumicino er det også muligt at tage toget, men hovedbanegården (Termini) ligger uden for centrum, og der er langt at gå med kufferter til f.eks. Hotel Arenula.

Hvis der køres taxi, så forlang altid, at der køres med meteret slået til, eller til aftalt pris.

Hoteller:  Vi har 2 gange brugt Hotel Arenula beliggende ganske få hundrede meter fra Campo di Fiori, og tæt på Ponte Garibaldi (Bro over Tiberen til Trastevere). Det er spartansk, men her er man tæt på det hele. Hotellet er ikke stort og ligger i en sidegade til Via Arenula. Lige bag hotellet ligger det Jødiske kvarter med specielle restauranter og butikker. Det er et 2-stjernet hotel, men med ganske fine værelser med eget bad og toilet. Spisesalen er så lille, at morgenmaden indtages i hold. Om aftenen giver man receptionen besked om hvornår man ønsker morgenmaden, og så får man tildelt en halv time. Ganske sjovt, og en lidt anderledes oplevelse. Ulempen er, at der kan forekomme lidt støj fra den nærliggende sporvognslinie. Få om muligt et værelse mod gården, eller luk vinduet om natten.

Et andet godt hotel er Antica Locanda i Via del Boschetto i Monti (Latinerkvarteret). Lidt højere standard end Arenula, og beliggenheden er god i det rolige latinerkvarter. Alle værelser er forskellige og indrettet med gamle møbler. Efter vores smag lidt for langt til centrum.

I 2016 prøvede vi Kame Hall**** som er en del af Little Queen hotellerne. Littel Queen har 4 afdelinger i forskellige standarder og prisneveauer, alle beliggende meget centralt og stille i nærheden af det jødiske kvarter. Kame Hall ligger i Via Paganica 9, og er en mellemting mellem bed & breakfast og hotel. Det har 4 kæmpe store lækre værelser på 1. sal, morgenmaden sammensætter man selv, og den serveres på værelset på det ønskede tidspunkt. De tilbyder transfer til og fra lufthavnene til en merpris på 2 Euro i forhold til de kommunale taxier. Og så er man fri for frække taxichauffører. Prisniveauet er stort set som 2-3 stjernede hoteller i den centrale bydel. Vi skal aldrig mere bo andre steder i Rom.

De bedste tidspunkter til et besøg er forår og efterår. I  højsommeren er der ulidelig varmt. Som tommelfingerregel er der 10 grader varmere end i Danmark, men i august kan temperaturen snige sig op på 40 gr.

Og undgå for alt i verden påsken. Da er byen er på den anden ende og næsten ufremkommelig, grundet de mange katolikker fra hele verden, der valfarter til påskemesse.

La bella Roma, -arrivederci……..

-links:

Del siden