Vores Hamborg guide:

Hamborg er gennem de sidste 5-6 år blevet et af vore faste årlige udflugstmål. Kun halvanden times kørsel fra grænseovergangen ved Kruså, ligger en af europas fineste metropoler. Her er alt hvad man kan ønske sig. Kultur, masser af seværdigheder, alverdens restauranter i alle prislejer, shopping på alle niveauer, masser af hoteller, en kæmpe havn, kanaler, og flere broer end Venedig, Paris og London tilsammen.
Og så er centrum ikke større, end at man kan gå sig tilrette. Ydermere er der et fint system af U- og S-bahn. Billetsystemet er ikke det letteste at gennemskue, men hjælpsomheden er stor hvis man kan en smule tysk.
Start med en drink eller en is på Jungfernstieg, ved bredden af Binnenalster. Jungfernstieg er gaden, hvor overklassefamilierne i gamle dage luftede deres døtre om søndagen, i håb om, at de ville blive set af passende bejlere. Sådan er det ikke mere, men hyggeligt er der her. Læg mærke til de fine gamle bygninger, som huser forretninger og varehuse.
Fra Jungfernstieg og mod syd, ligger alle mærkevareforretninger, langs med kanalerne. Neuer Wall, Grosse Bleichen mm hedder gaderne.
Lidt mod øst, på den anden side af Kleine Alster kanalen ligger rådhuspladsen med det fine gamle rådhus. Her er der altid mulighed for et lille stop, en pølse og en forfriskning, mens rådhuset betragtes. Absolut et must.
Lidt syd for rådhuset ligger Deichstrasse. En rigtig hyggelig gade, især i sommerhalvåret, med gode restauranter med udendørsservering. Bl.a. Deichgraf og Das Kontor, og vores foretrukne kaffested.
Ikke langt fra rådhuset, i nordlig retning, starter indkøbsgaden Mönckebergstrasse. Den går lige op til hovedbanegården, som dog ikke er særlig interessant, hvis man ikke ligefrem skal med toget.
På den anden side af banegården, stadig i nordlig retning, starter Sct. Georg kvarteret.
Her er indvandrere, ludere, og alle mulige udenlandske forretninger og restauranter. Især gaden Lange Reihe kan anbefales at besøge.
Syd for Neuer Wall og Grosse Bleichen ligger Hamborgs vartegn, Michaelis Kirche, eller  Hamburger Michel. Snyd endelig ikke jer selv for en tur op i tårnet. Udsigten er fantastisk. Øverste etage lige under udsigtsplatformen kan faktisk lejes til arrangementer, fester mm.
Lidt længere mod syd, på kanten af Elben, ligger Landungsbrücken. Her er altid mange mennesker, mange snackbarer, små restauranter med forskellige specialiteter, og naturligvis øl i lange baner. Her er hyggeligt, og her kan man sidde og betragte skibstrafikken ud- og ind af den kæmpestore containerhavn.
Længere mod vest ligger de gamle fiskeauktionshaller, Fischmarkt. Her er grøntsags- fiske- og loppemarked hver søndag morgen.
Lidt nord-øst for den østlige ende af Landungsbrücken ligger det Portugisiske kvarter, med masser af restauranter og miljø. Hovedgaden er Ditmar-Koel-Strasse.
Nord for Landungsbrücken ligger St. Pauli, som igen afgrænses mod nord af Hamborgs berømteste og frækkeste gade, Reeperbahn. Reeperbahn er beskidt, fyldt med lommetyve, liveshovs, frække biografer, øl, sprut og fulde mennesker. En sidegade til Reeperbahn i sydlig retning er David Strasse, og her ligger Hamborgs mest berygtede politistation, David Wache. Her skulle alle politielever tidligere tilbringe en del af deres uddannelse, for at hærdes til det barske liv.
Her ligger også gaden Herbertstrasse, som er ludergade nr. et. Omkring denne gade står luderne skulder ved skulder efter mørkets frembrud.
Nogle mennesker er lidt bange for området omkring Reeperbahn, men vi har nu aldrig oplevet tilnærmelsvis farlige situationer. Poliets tilstedeværelse er enormt i hele kvarteret.
 
Vi anbefaler:
Hotel:
Vores favorit er helt klart Motel One. Dem er der fire af i byen, men den bedste beliggenhed fås på Motel One am Michel. Der skal dog reserveres i rigtig god tid. Fælles for hotellerne er, at de er nye og moderne, fin morgenmadsbuffet og fine værelser. Ingen luksus, men rent, pænt og billigt. Ca. 120,- Euro for et dobbeltværelse med morgenmad.
 
Seværdigheder:
Havnerundfart fra Landungsbruecken. Tag den store rundfart som går hele havnen rundt og også kommer ind gennem Speicherstadt. Verdens største overdækkede lagerareal, bygget ude i Elben på tusinder af egetræspæle fra skovene i Nordtyskland.
 
Alsterfahrt. Sejltur over Binnen- og Aussen-Alster og videre op i Alsterkanalerne, forbi nogle af Tysklands flotteste og dyreste villaer. Snacks, øl og vand kan købes ombord.
Både afgår fra Jungfernstieg. Billetreservation så tidligt som muligt er en god ting på dage med godt vejr.
 
Spadseretur gennem den gamle Elbtunnel. Tunnellen bruges i dag til gående og cyklende trafik. Da den var i brug for biltrafik, var den åben for sydgående trafik om formiddagen, og modsat om eftermiddagen. Nedgang ved Landungsbruecken.
 
Spadseretur på Reeperbahn og David Strasse sent på aftenen.
 
Spadseretur i Hafencity og Speicherstadt. Her er hyggeligt både sommer og vinter. Gå blandt nye bygninger med flot arkitektur, side om side med de gamle lagerhuse i Speicherstadt.
 
Besøg også Elbphilharmonien. Der er offentlig adgang til udsigtsområdet halvvejs oppe, mod et lille beløb i entré. Bestil og betal billet via hjemmesiden. Udsigten over byen er super.
 
Besøg i Miniatur Wunderland i Hafencity. Miniature landskaber fra hele Europa på 1.500 kvm i 3 etager. 16 km jernbanespor, 14.450 vogne, 9.250 biler, 263.000 figurer. Det er fantastisk, men det mest fantastiske er detalje-rigdommen. Her kan man gå og kigge og overraskes i timevis. Fra 2000 til 2015 er der brugt 580.000 arbejdstimer på anlægget. Og gå bare derind, selvom du ikke interesserer dig for modeljernbaner. Alle er lige facinerede. Det er et must når man er i Hamborg.
 
Byrundtur med åben dobbeltdækkerbus. Busser afgår fra nordsiden af hovedbanegården.
 
En tur i tårnet på Hamburger Michel. Der er både trapper og elevator.
 
En tur i tårnet på ruinerne efter St. Nicolai kirken. Der kører en glaselevator inde i tårnet til udsigtsplatformen 66 m oppe. Det er Hamborgs bedste, og højeste, udsigt. Koster omkring 5 Euro/pers., men er absolut pengene værd.
 
Weihnachtsmarkt: Julemarkedet i Hamborg er kæmpe stort og spændende. I hundredevis af boder med handlende, samt enorme mængder af Bratwurst, Sauerfleisch, Pfannkuchen, Spanferkel, Glühwein, Punch og Feuerzangenbowle.
Især markedet på på Rathausplatz er flot, men også Jungfernstieg, Gänsemarkt, Mönckebergstrasse, Fleet, og ikke mindst St. Pauli markedet på Reeperbahn skal besøges. Sidstnævnte har sin helt egen stemning og miljø. Der er helt vildt mange mennesker alle steder, så man-tor anbefales.
 
Markedet på Reeperbahn, som afholdes hver onsdag i hele sommerhalvåret. Besøg det om aftenen, og nyd den fantastiske og helt uformelle stemning. Et must om sommeren.
 
Restauranter:
 
Poletto
Eppendorfer Landstrasse 80, Eppendorf:
Her tager man U-bahn til Kellinghusenstrasse, og går så de sidste par hundrede meter til fods.
Her serveres lækker Italiensk mad. Spisekortet er ikke stort, men det er gode retter.
Miljøet er helt specielt, idet halvdelen af restauranten er indrettet til salg af specialiteter, og i denne afdeling sidder man ved et langbord, sammen med andre gæster. Virkelig hyggeligt.
Der er også udendørs pladser.
Bordbestilling tilrådes. Man spiser enten 18:00 eller 20:15.
Et lille stykke mod syd ad Eppendorfer Landstrasse har har den bedre halvdel til Cornelia en fin vinbar, hvor man f.eks. kan indtage en lille aperitif før middagen. De serverer iøvrigt også lettere retter.
 
Trattoria Due da Enzo
Grossneumarkt:
Lille lækker italiensk oase. Trangt og travlt, så husk bordbestilling. Ingen spisekort, men en tavle som viser dagens retter. Tjenerne taler lidt tysk, og er gode til at forklare og vejlede. Ægte italienere og rigtig god ægte ItalieIsk mad. Absolut et beøg værd.
 
La Vela
Grosse Elbsstrasse 27:
Samme ejere som Porto Novo, og samme høje standard. Restauranten er indrettet i en gammel fiskeauktionshal og er ret stor. Beliggenheden helt ude på kajen ved Elben er super, og her er der også mulighed for udendørsservering. Har spist aftensmad her 6-7 gange. Absolut vores favorit i byen.
 
Cafe Paris
Rathausstrasse 4:
Super frokoststed, kun ganske få hundrede meter øst for rådhuset. Miljøet er typisk fransk og det samme er retterne. Miljøet er helt specielt i det gamle slagteri. Der er fliser med fine motiver på både vægge og loft, og det gir en helt speciel akustik. Konstant høres klirren af bestik og tallerkener, som overdøver det meste.
Prøv f.eks. deres rørte tartar, som mod en lille merpris røres af tjeneren ved bordet. Det smager fantastisk og er en fin oplevelse.
Bordbestilling til frokost efter 13:00 er som regel ikke nødvendig.
 
Picasso
Rathausstrasse, lidt længere op ad gaden end Cafe Paris:
Ægte Spansk restaurant, med virkelig veltillavet tapas, samt mange andre gode originale Spanske retter. Bordbestilling nødvendig. Har spist frokost her to gange, og begge gange var det over forventning.
 
Parlament
I kælderen under rådhuset:
Virkelig god typisk tysk mad og flinke medarbejdere. En helt speciel stemning i de store lokaler med hvælvinger og højt til loftet. Fantastisk akustik i de flotte lokaler. Selv med 100 mennesker i restauranten, kan man tale ubesværet sammen. Fine portioner, flot anretning, og moderate priser.
 
Das Dorf
Lange Reihe 39:
Ægte tysk restaurant med typiske retter fra Hamborg. Her serveres bl.a. den originale skipperlabskovs med sild. Restauranten ligger i en kælder er lidt trang, og har et helt specielt miljø med bronzefarvede vægge. En anderledes og sjov oplevelse med mad i god kvalitet.
 
Alsterhaus
Jungfernstieg 16:
På øverste etage i dette gamle fine varehus, er der bl.a. en stor delikatesseafdeling, samt en fin restaurant med en buffet med alverdens retter. Flink betjening, dejligt miljø og super mad. Et rigtig fint og ikke særlig dyrt frokoststed.
 
Nord Coast Coffee Roastery
Deichstrasse 9:
Lækkert kaffehus med eget risteri, som også serverer lette retter. Beliggende i den gamle bydel mellem rådhuset og Elbphilharmonien.