Før man begiver sig ud i det pulserende liv i Italien, er der et par ting der er gode at vide.

Opførsel og påklædning:

En af italienernes grundregler for opførsel og fremtoning er ganske enkel og god at have i baghovedet. På italiensk hedder den: "Fare la bella figura". På dansk: "At gøre en god figur". Husker og følger man denne regel, falder man aldrig helt igennem, og risikerer således heller ikke at blive behandlet (snydt) som turist.

Det handler ganske enkelt om at opføre sig pænt, og ikke mindst om at klæde sig til lejligheden, og fremtræde lidt elegant. En italiener kunne ikke drømme om at:

  • gå på aftenrestaurant i shorts.
  • gå rundt i byen i badetøj
  • betræde hellige steder i korte bukser og bare skuldre
  • undlade at give drikkepenge
  • drikke sig fuld på offentlige steder

Tag derfor gerne et par ordentlige sko på når i går i byen, og om aftenen er en let/casual blazer til herrerne en rigtig god ide. En italiensk tjener vil f.eks. altid udlevere regningen til den pænest klædte herre i selskabet. Ud fra Italienske normer er det nemlig ham der er overhovedet i selskabet......

Mad og drikke i Italien:

Her er et par enkle grundregler som er gode at vide før man begiver sig ud i gastronomien i Italien:

Kaffe drikkes døgnet rundt, men cappucino aldrig efter kl. 11 om formiddagen. Hvis man bestiller ”un Café”, kommer der en espresso.

Alle slags kaffe drikkes bedst på kaffebarer, ofte i forbindelse med et Tabaccheria. Her koster en Espresso ca. 1 Euro, og en Cappucino eller Americano ca. 1,5 Euro. På restauranter kan man gange prisen med 4.

Café americano serveres med varm mælk og er det der kommer nærmest den kaffe vi kender.

Her er vi næsten nødt til at citere Eva Ravnbøl: "For 1 € får man en espresso på en italiensk kaffebar. Man får også en dejlig porcelænskop, en underkop, en teske, et glas vand, ubegrænsede mængder sukker, servietter, friske aviser, toiletadgang, snak med barista og andre gæster inkl. psykologhjælp og moralsk støtte, info om bustider i området, vejrudsigten og meget mere. Derfor vil italienere aldrig føle sig fristede til at gå alene rundt på gaden med et papkrus i hånden....."

Morgenmad hedder ”prima colazione” og er det måltid italienerne gør mindst ud af. Ofte kun en espresso i forbifarten.

Frokost hedder ”pranzo” og indtages mellem 12 og 14.

Aftensmaden hedder ”cena” og er dagens hovedmåltid. Indtages ikke før kl. 20.

Til alle måltider er det helt almindeligt, at dele maden. Det er således helt i orden at bestille flere retter, f.eks. 4-5 forretter (antipasti) og to tallerkener (due piatti), eller man bestiller én forret og to tallerkener, hvis man ikke er særlig sulten. Det samme gælder mellemretten (primi) hovedretten (secondi) og desserten (dolce).

Denne fremgangsmåde vil med garanti fremkalde et anerkendende nik fra tjeneren, og det er jo også uhyre praktisk.

Retterne serveres som de beskrives på kortet. Hvis der ikke er nævnt tilbehør, og det er der næsten aldrig, skal det bestilles. Tilbehør hedder ”contorni”.

Tjener hedder ”cameriere” (udtales spørgende).

At bede om regningen hedder ”il conto, per favore”

5-10% i drikkepenge er normalt og forventes mange steder, hvis man har været tilfreds.

Generelt om landet og vores anbefalinger:

Byferie:

Rom: Én gang i livet bør man besøge dette kulturmekka, og opleve den specielle stemning her er. Travl, og samtidig ”Lady & vagabonden” stemning.

Lad venligst være med at booke hoteller omkring Termini (hovedbanegården). Der er beskidt og fyldt med ludere og lommetyve, og langt ind til seværdighederne. Find i stedet et hotel omkring Campo di Fiori. Her bor man centralt og godt. Undgå Rom i højsommeren.

Venedig: Venedig tilhører den lille håndfuld af spektakulære Europæiske byer, som man bør se. Vi vil endda sige, at den er i top tre sammen med Paris og Rom. Byer som byder på noget, som ikke kan opleves andre steder. Både fysisk og kulturelt, og så det udefinerlige som næsten ikke kan beskrives, men næsten er det hele værd.

Her er rent og fint, og måske en lille smule dyrere. Undgå højsæsonen. Da er der alt for mange turister.

Firenze: Det er måske vores favorit-by. Samme stemning som i Rom, men selvfølgelig ikke så mange seværdigheder.

Siena: Lidt lige som Firenze, med en dejlig stemning.

Steder med forholdsvis få turister:

Her kan man nyde afternerne sammen med lokalbefolkningen og deres børn. Fine små byer, uden souvenir-butikker, med et fantastisk miljø og dejlige restauranter med lokale retter.

Polignano a Mare: På østkysten næsten helt nede på ”støvlehælen.”

Scopello: På Siciliens nord-vestlige spids.

Orta-søen: Lige syd for Maggiore-søen. Byerne Pettenasco og Orta San Giulio.

Varenna: På øst-siden af Como-søen.

Smuk natur:

Kan findes overalt i landet, afhængigt af hvad man søger. Vi er mest betaget af følgende:

Bjerge og vand:

De norditalienske søer.

Amalfi-kysten.

Smukke landskaber:

Toscana.

Del siden