4 dage i Venedig, maj 2018

Rialto broen
Rialto broen
Marcus pladsen
Marcus pladsen
Os to på Rialto broen
Os to på Rialto broen
Marcus pladsen
Marcus pladsen
Canale grande
Canale grande
Os to og Canale grande
Os to og Canale grande
Canale grande
Canale grande
Masker, masker, masker....
Masker, masker, masker....

Se Venedig og dø, sang Lone Kellermann. Og det er ikke helt forkert. Vi mener helt bestemt, at man bør se Venedig før man dør. Venedig tilhører den lille håndfuld af spektakulære Europæiske byer, som man bør se. Vi vil endda sige, at den er i top tre sammen med Paris og Rom. Byer som byder på noget, som ikke kan opleves andre steder. Både fysisk og kulturelt, og så det udefinerlige som næsten ikke kan beskrives, men næsten er det hele værd. 

Men Venedig har ry for at være en beskidt by. Europas største kloak. En turistfælde. Millioner af duer, og meget dyr. 

Intet er mere forkert nu i 2018. 

Venedig er måske den reneste turistby i Europa, og der er ikke flere duer end i København, og ja, - prisniveauet er lidt højere, men det er der jo en årsag til, idet alt sejles til og fra, med en masse manuelle omlæsninger. Det kan kun blive lidt dyrere.

I øjeblikket er der 350 renovationsarbejdere som tømmer omkring 900 skraldespande, støvsuger gader og stræder med 10 kæmpe støvsugere, og sejler affaldet væk med 80 både, som er indrettet fuldstændig som vore skraldebiler, med affaldssortering, etc. Hver eneste dag. 

Du finder stort set ikke et karamelpapir nogen steder.

Og modsat de fleste andre byer i Europa, så er de offentlige toiletter pinligt rene. Du kan spejle dig i kummerne. Det siger en hel del. 

Men der er selvfølgelig mange mennesker. Byen besøges årligt af 30 mio. turister, hvoraf 80% er endagsturister. Disse 80% bevæger sig typisk i en strøm direkte fra tog- og bus stationen til Rialto broen og videre til Marcus pladsen og retur. Denne menneskestrøm kan man relativt let undgå, og er man bare et par hundrede meter væk, er der stille og roligt. Vi har ikke været der i højsæsonen, men vi tror nok vi vil anbefale forår og sensommer. I de sidste dage i maj havde vi 27-28 gr, og ingen regn.

Vi valgte at bo i et af de stille områder, uden for turiststrømmen, på et lille bed & breakfast med bare fire værelser, og en lille gårdhave. Navnet er Casa Mimma og det ligger i Calle Orsetti i bydelen Santa Croce. Fine værelser, to af dem med eget bad. I den lille gårdhave serveres en enkel morgenmad i godt vejr. Kan kun anbefales, hvis man ikke er til luksushoteller. Kan bookes direkte, eller gennem In-Italia. Inden for gåafstand, 2-15 min., ligger der flere udmærkede restauranter. Brug Google og TripAdvisor, og husk de gyldne regler: Ingen billeder af maden på spisekortet og gerne lokale mennesker i restauranten. Gå for alt i verden uden om restauranterne i turistbæltet, kæmpe store spisekort, og der hvor tjenere kaprer kunder på gaden.

Vi kan anbefale følgende restauranter i Santa Croce: Il Refolo, Pizzeria All’Anforo, Osteria Alba Nova dalla Maria, Trattoria Alla Ferrata, Zanze XVI. Sidstnævnte er gourmet til discountpriser, sammenlignet med DK.

Vi valgte, at flyve fra Hamborg til Venedig Marco Polo, som er en relativ ny og rigtig flot og velfungerende lufthavn. Herfra kan man tage bussen til togstationen. Vi valgte, at sejle. Der går både dyre taxibåde og de billigere AliLaguna rutebåde (25 Euro t/r pr. pers.), som vi sejlede med, direkte fra lufthavnen. Billetter til AliLaguna købes med fordel hjemmefra. Man udskriver sin voucher, og ombytter den til billetter i bådenes afgangshal. AliLaguna (linea arancio) sejler to gange i timen til mange destinationer i bl.a. Canal Grande. Der er overdækket forbindelse mellem afgangshallen på første sal og bådenes afgangshal. 

I Venedig er alt inden for gå-afstand, og byen opleves, ligesom alle andre byer, bedst til fods. Gå væk fra turiststrømmen og lad jer fare vild på de 118 øer, og i de uendelig mange små og smalle veje og 400 broer. Om hvert eneste hjørne gemmer der sig en ny oplevelse ved en ny kanal og en ny bro. Gondoler er der alle vegne, og de kappes om kunderne. Men de er dyre. 80-100 Euro for en halv time. 

Af store seværdigheder er der Rialto-broen, Marcus-pladsen og Sukkenes bro. På øen Murano lige i nærheden fremstilles Murano-glas. Det er meget flot, og sælges overalt i byen. Ligeledes kan der købes meget flotte håndlavede masker fra Harlekin og Columbine. Men pas på, der sælges også billige efterligninger fremstillet i østen.

Som nævnt er prisniveauet lidt højere. En god pizza 8-10 Euro, antipasti 10-15 Euro, primi 12-15 Euro og secondi 15-25 Euro.

Del siden